Om oss

Sommarkvällar på      Mittpunkten 

6 juli – 13 augusti 

Second hand öppet 16-19 

Caféet öppet 17-20 

Konserter m m kl 19.30-21 

Lotteri, barnaktiviteter, utställning 

Se program på Facebook: 

www.facebook.com/tillsammanshoor 

www.facebook.com/mittpunkten 

Arr: Tillsammans Höör, i samarbete med 

Kulturens Bildningsverksamhet samt  

Mötesplats Mittpunkten 

Mittpunkten är en mötesplats för ekonomisk, social och ekologisk hållbarhet. Mittpunkten är skapad på initiativ av de två ideella föreningarna Tillsammans Höör och Alla Höör ihop. Från och med 1 juni
2022 drivs Mittpunkten som en ideell förening istället för som ekonomisk förening. Den nya föreningen heter Mötetsplats Mittpunkten.

Vi vill vara en mötesplats där:

  • broar byggs mellan människor i olika åldrar och med olika bakgrund
  • nya idéer kan spira och kreativitet flöda
  • konserter, föredrag, samtal, workshops kan bokas in
  • alla höörsbor som vill engagera sig är välkomna
  • medarbetare ger av sin tid och får arbetsglädje tillbaka
  • en plats för dem som behöver stöd och självförtroende för att komma tillbaka till arbetslivet
  • vi kan organisera oss lokalt för ett bättre samhälle

Det är vi som är engagerade på Mittpunkten som skapar mötesplatsen. Alla har en röst och kan påverka vilka aktiviteter vi har, inom ramen för våra mål; ekonomisk/social/ekologisk hållbarhet. En grupp ville starta soppkök, några ville ha Öppet Hus för ungdomar, andra ville diskutera brännande samhällsfrågor eller lyfta fram lokala musiker. Allt ryms! Mittpunkten ska vara en plats full av liv och möjligheter!

Medarbetare ”gemenskapare” har alla olika kunskaper och erfarenheter. På Mittpunkten kan du få utlopp för dina förmågor. Några är fantastiska på skyltning, andra är bra på att laga grejor, baka, städa, bära, snickra eller odla. En del trivs bäst med att jobba bakom kulisserna, för dem finns sortering, strykning, rengöring av grejor, teknisk support mm.. Vi har ett gäng engagerade i Caféet som lagar mat och bakar. Caféet vittnar smakmässigt om vad Mittpunkten är, en mångfald av smaker; svenska, syriska och afghanska vegetariska eller veganska specialiteter, soppor och sallader, sockerfritt och klassiska bakverk, hälsosamt och ekologiskt.

Vill man vara med och gemenskapa kan man antingen vara medlem och arbeta tre timmar per vecka eller hjälpa till när man har tid och ork. Man måste inte binda upp sig för något. De som jobbar i kassa och café arbetar oftast på schema, men vi behöver också vikarier som kan hoppa in.

Mittpunkten bildades hösten 2019 av två ideella föreningar; Alla Höör Ihop och Tillsammans Höör med visionen om:

  • en livsstil där människor hushåller med jordens resurser
  • gemenskap och samarbete
  • jämlikhet och en rättvisare fördelning

20 november 2019 hade vi invigning. Ordföranden för ek för Mittpunkten, Alla Höör Ihop och Tillsammans Höör gjorde symboliska knutar på ett rep tillsammans med en kommunrepresentant, Catharina Pålsson. Nu har vi funnits i snart 1,5 år, genomlevt Corona, utsatts för ekonomiska prövningar, men lyckats överleva. Caféet och Second hand är den ekonomiska grunden vi står på.

Styrelsen 2020-2021
I styrelsen för ek för Mittpunkten ingår representanter för Alla Höör Ihop och Tillsammans Höör. På bildandemötet för Mötesplats Mittpunkten 12 mars valdes följande personer in i styrelsen:

Ordförsande: Sophia Lundberg Tunå

Vice Ordförande: Madeleine Jehpsson

Kassör: Sara Ekberg

Vice Kassör: Nora Timm

Sekreterare: Petra Kempf

Övriga Ledarmöter: Marie Nilsson, Anna-Lena Åkerberg Lundkvist,Abdulrashid Karimi och Ann Walton.

Suppleanter: Ingrid Karlsson, Kosotie Österling och Bashir Karimi.

Stadgar
Stadgarna kommer att ändras på årsstämman i april 2021 och publiceras här därefter.

Second hand

Välj i första hand second hand! Detta är vår devis. Slit och släng-mentaliteten är förbi, nu måste vi återanvända, laga och förädla. Klädproduktionen ger en mycket stor klimatpåverkan och förgiftar vattendrag i länderna där de produceras. Vi tar gärna emot hela och rena kläder och skor i alla storlekar. Mittpunkten har stor inlämning av kläder och vi exponerar de bästa i klädrummet och i två korridorer. I prylbutiken finns glas, porslin, dekorativa saker till hemmet, hemtextil, handarbetsmaterial lampor och teknikvaror och böcker. Barnböckerna hittar du i första rummet vid entrén tillsammans med leksaker, spel och pussel. En del av möblerna i Caféet är till salu, liksom tavlor, mattor och inredningsdetaljer. Eftersom utrymmet för skrymmande möbler är begränsat säljer vi gärna begagnade möbler via annons med bild på Facebook.

Café

Till Caféet är du välkommen för att fika, äta lunch eller bara slå dig ner i sofforna och läsa en tidskrift eller bok, kanske spela ett sällskapsspel. Här finns inga krav på att du ska handla. Mittpunkten är en öppen mötesplats dit man kan komma som man är, söka gemenskap eller avskildhet för reflektion. Den stora lokalen för tanken till ett stort vardagsrum med sköna soffor, bord och stolar. Vid det stora bordet kan skapande verksamheter äga rum. Pennor och kritor finns alltid tillgängliga. En mysig barnhörna inbjuder till lek.

Köket är godkänt för vegetarisk matlagning och vi har ett varierat sortiment, med såväl afganska, syriska och europeiska specialiteter samt fika och barnmeny. Vår profil är; ekologiska råvaror så långt det är möjligt, hälsosamma rätter och kakor, gärna med alternativ till socker. Det går att få både vegetariskt och veganskt. Vi erbjuder Dagens Lunch två dagar i veckan (onsdag, fredag), på plats eller för avhämtning och tar gärna emot cateringbeställningar. På lördagarna serverar vi enklare rätter. Det finns alltid soppa med bröd och syrisk tallrik som alternativ. Självklart går det bra att äta lunch i caféet också. I caféet arbetar både volontärer och personer med extratjänst, praktik eller som arbetstränar.

Barnhörnan

En mysig barnhörna inbjuder till lek. Hit går vi utan skor och vi hjälps åt att plocka undan efter leken.

Bibliotek

Vi har ett helt nytt bibliotek med särskild fokus på böcker om klimat- och miljörättvisa, migration, globalrättvisa, feminism och antirasism. Men här finns även konstböcker, romaner och barn- och ungdomslitteratur.

Onsdagar kl 14-16 har vi särskilda föräldraträffar med barn. En del kommer efter att ha hämtat sina stora barn på förskolan, andra besöker oss med sina bebisar. I caféet finns oftast något barnvänligt som fika. Men självklart är alla, även de utan barn, välkomna till Caféet denna tid.

Är du intresserad av att ingå i ett glatt gäng och bidra med din lust att baka, diska, laga mat, servera, stå i kassan? Du kan arbeta på schema eller hoppa in som vikarie. Hör av dig till Marie Nilsson 0709 43 65 09 marie.nilsson.ekbacken@gmail.com

Skapande Verkstad

Mittpunkten är en plats för skapande och återbruk. I skapande verkstaden längst bort i caféet håller vi på att bygga upp en verkstad, en del för sömnad/handarbete/kreativa uttryck och en del för lagning och meckande. Medarbetare har här möjlighet att skapa nytt av gammalt, ändra och styla. Vi vill ha workshops med olika konstnärliga aktiviteter. Hör av dig om du kan något som du vill dela med dig av. Det kan vara pyssel, broderi, tovning, stickning/virkning, collage, olika tekniker i färg och form, klä om möbler. Vi vill att alla ska kunna ta del av denna verksamhet och erbjuder deltagande till självkostnadspris.

Kaisa Sundberg inspirerar till återbruk

Aktiviteter

En mötesplats ska vara sjudande av aktivitet. Våra stora lokaler ger möjlighet till såväl studiecirklar, samtalsgrupper, möten, föredrag, läxhjälp, workshops, trumcirklar m m. Mittpunkten blir vad vi tillsammans gör den till. Tillsammans Höör har sedan bildandet 2014 arbetat för sammanhållning, jämlikhet och deltagardemokrati och anordnat caféverksamhet, utflykter, läxläsning och språkträning, loppis på Nya torg, Torgliv på sommaren med olika artister, evenemang och lekar. Sedan Mittpunkten startade i november 2019 har föreningen samlat alla sina aktiviteter här, i samarbete med övriga föreningar. Exempel på aktiviteter:

Mötesplats Solrosen för daglediga – tisdagar kl 13-15 inbjuds till kravlös samvaro. Ibland berättar någon ur sin livshistoria, ibland gör man någon kreativ aktivitet (dansar, målar, ritar, handarbetar) ibland talar någon kring ett tema (bokpresentation, MediYoga, olika terapiformer, aktuella samhällsfrågor m m)

Café T – tisdagar kl 19-21 ses vi för olika kulturella uttryck; konserter, föredrag, samtal om aktuella ämnen. Exempel: Trumcirkel med Rico Persson, latinamerikansk musik med Teresa Hernandez, Tillsammanskören, Svenska Afghanistankommittén presenterade sin verksamhet, Hilda Bjerstedt inledde samtal om den svenska sjukvården.

Öppet Hus – Tanken är att ungdomar och vuxna ska ha ett ställe att träffas på där man kan spela spel, lyssna på musik, umgås över generationsgränser. Under Corona har detta initiativ legat i malpåse. Är du intresserad av att väcka liv i detta? Hör av dig till Ulla Premmert 0730 64 30 99 ulla.premmert@telia.com

Soppkök – onsdagar eller torsdagar kl 17.30-19 har gratis soppa serverats av en grupp eldsjälar. Råvarorna, som annars skulle kasseras, har hämtats från lokala butiker som ICA och City Gross. Besökarna har fått soppa, bröd, sallad och fruktsallad eller annan dessert. Även detta har pausats under Corona.

Trumcirkel – tisdagar från kl 15.30 träffas en grupp och spelar trummor tillsammans under ledning av Nina Svedmark och i samarbete med NBV. Nybörjare fram till kl 17, därefter mer avancerat. Gruppen håller på fram till början av juni. Under Corona max 10 deltagare. Ibland blir det söndagar istället/också, då på Höörs Danscenter. Du når Nina Svedmark på messenger.

Konserter – Även på helger har vi kunnat erbjuda musik; reggae med Destination 11:99, jazz, blues och folkmusik med Cover Up, indiepop med Ellen Hansson.

Klubb T – en fredagskväll i månaden planerar vi (efter Corona) för att förbokade gäster kan komma för att äta, dansa och umgås. Vi annonserar via Mittpunktens Facebooksida är det är dags.

Här hittar du aktuella aktiviteter: Kalendarium