Om oss

Mötesplats Mittpunkten en ideell förening med visionen: ekonomisk, social och ekologisk hållbarhet.

  • jämlikhet och en rättvisare fördelning
  • gemenskap och samarbete
  • en livsstil där människor hushållar med jordens resurser

Vi vill vara en mötesplats där:

  • människor i olika åldrar och med olika bakgrund träffas
  • nya idéer kan spira och kreativitet flöda
  • konserter, föredrag, samtal, workshops, catering kan bokas in
  • alla höörsbor som vill engagera sig är välkomna
  • volontärer ger av sin tid och får arbetsglädje tillbaka
  • de som behöver stöd och självförtroende för att komma tillbaka till arbetslivet kan arbetsträna
  • vi kan organisera oss lokalt för ett hållbarare samhälle

Vill man vara med och gemenskapa kan man antingen vara medlem och arbeta tre timmar per vecka eller hjälpa till när man har tid och ork. Man måste inte binda upp sig för något. De som jobbar i kassa och café arbetar oftast på schema, men vi behöver också vikarier som kan hoppa in.

Second hand

Välj i första hand second hand! Detta är vår devis. Slit- och slängmentaliteten är förbi, nu måste vi återanvända, laga och förädla. Klädproduktionen ger en mycket stor klimatpåverkan och förgiftar vattendrag i länderna där kläderna produceras. Vi tar gärna emot hela och rena kläder i alla storlekar och prylar. Eftersom utrymmet för skrymmande möbler är begränsat säljer vi de flesta begagnade möbler via annons med bild på Facebook.Gratisbutiken innanför entrén erbjuder svinnmat, som räddas från att slängas och skänks av några av Höörs butiker. Rotsaker, potatis, frukt och grönt, torrvaror med mera. Även privatpersoner bidrar regelbundet med varor. Det finns också gratis kläder och skor för barn och vuxna samt leksaker och böcker.

Café

Till caféet är du välkommen för att fika, äta enklare rätter eller bara slå dig ner i sofforna och läsa en tidskrift eller bok, kanske spela ett sällskapsspel.

Köket är godkänt för vegetarisk matlagning och vi serverar dagens samt fika och barnmeny. Vår profil är; allt ska vara lagat från grunden, utan halvfabrikat. Vi är också angelägna om att minska matsvinnet och hämtar grönsaker och frukt från lokala affärer.Är du intresserad av att ingå som volontär i ett glatt gäng och bidra med din lust att baka, laga mat, diska, servera, stå i kassan? Du kan arbeta på schema eller hoppa in som vikarie. Hör av dig till Marie Nilsson 0709 43 65 09 marie.nilsson.ekbacken@gmail.com

Barnhörnan

En mysig barnhörna inbjuder till lek för alla åldrar. Det finns böcker att läsa, pennor, kritor och papper. Onsdag eftermiddag är lite lugnare och passar bra för närstående med barn eller barnbarn att träffas och fika här.

Bibliotek

Vi har ett bibliotek med särskild fokus på böcker om klimat- och miljörättvisa, migration, global rättvisa, feminism och antirasism. Här finns även konstböcker, romaner och barn- och ungdomslitteratur.

Är du intresserad av att ingå i ett glatt gäng och bidra med din lust att baka, diska, laga mat, servera, stå i kassan? Hör av dig till marie.nilsson.ekbacken@gmail.com

Skapande Verkstad

Mötesplats Mittpunkten är en plats för skapande och återbruk. Vi har regelbundet workshops med olika konstnärliga aktiviteter. Hör av dig om du kan något som du vill dela med dig av. Det kan vara pyssel, broderi, tovning, stickning/virkning, collage, olika tekniker i färg och form, klä om möbler och reparera och laga. Vi vill att alla ska kunna ta del av denna verksamhet och erbjuder deltagande till självkostnadspris.

Hantverksmarknad – några gånger per år kan lokala hantverkare och konstnärer sälja sina alster på Mötesplats Mittpunkten.

Aktiviteter

En mötesplats ska vara sjudande av aktivitet. Våra stora lokaler ger möjlighet till såväl studiecirklar, samtalsgrupper, möten, föredrag, läxhjälp, workshops, dans, trumcirklar m m. Mittpunkten blir vad vi tillsammans gör den till.

Den ideella föreningen Tillsammans Höör har funnits sedan 2014 och arbetar för ett lokalsamhälle där sammanhållningen är så stark att rasism inte får plats. Idag är Tillsammans Höör en av Mötesplats Mittpunktens medlemsföreningar. Tillsammans Höör är också en del av det nationella Förbundet Tillsammansskapet.

Aktuella aktiviteter i Tillsammans Höörs regi:

Cafe Tillsammans är onsdagar klockan 18-20 och sista söndagen i varje månad klockan 14-16. Här vill vi skapa gemenskap och bjuda in till gemensamma måltider eller fika, temasamtal, sällskapsspel, svenskastöd, läxhjälp, studiecirklar och bokcirklar. Se Facebook för aktuellt program www.facebook.com/tillsammanshoor

Vi sjunger Tillsammans– en torsdag i månaden kl 19-20.30 sjunger vi härliga sånger som alla kan delta i, under ledning av Mia Kinell. Inga avgifter, ingen anmälan – det är drop in.

Världen Tillsammans –Ibland anordnas temakvällar om våra nyanländas hemländer med mat, musik och info om landet.